opsis architecture

Work / interiors

adaptive re-use2 Addition24 AIA ALA 20170 AIA CAE 20170 Allied Health1 Alternative High School1 ampitheatre1 Anatomy1 Architects for Good0 Architects in Schools0 Arizona2 Art5 Art Gallery1 Arts1 Athletic Business0 Athletics0 Atrium19 Award0 Awards0 basketball1 Bend0 Bend Parks & Recreation District0 Biology1 black box1 Bond Project0 Branding8 Cafe1 California1 Chemistry1 Classroom30 Classrooms1 Collaborative Workshop1 collegiate athletics1 Commitment to Equality0 Commons2 Community22 Conservation0 court sports venue1 CTE1 Cultural1 Culture0 Dance1 Dance Studio2 Diversity0 DJC Oregon0 Education0 Elementary School1 Emerging Technologies0 Employee Benefits0 Engineering1 Equity0 Event Venue1 Exposed Concrete1 Festivals and Events1 Fitness16 Food Services17 Gallery12 Garage Doors1 geology1 Gonzaga University0 Heather DeGrella0 High School3 Historic Preservation4 hood river2 Housing6 Ice Rink1 Idaho7 Idaho Arena0 Inclusive and Inspired Design0 instructional studio1 Interactive0 Interiors18 John J. Hemmingson Center0 Laboratory6 Leadership0 LEED20 LEED Silver1 Library4 Library Trends0 Living Building1 Living Future0 Living Future unConference0 Mass Timber1 Master Plan1 Math1 Medical SIM1 Meeting and Conference Space1 Mentors0 Metro0 midcentury modern1 Middle School1 minimalism1 multi-event venue1 Multicultural1 Music7 Natural Ventilation3 Nature0 Net Zero4 New Mexico1 Nursing School1 Occupied construction1 Office10 Opsis0 Oregon62 Oregon Ballet Theatre1 Oregon Metro0 Oregon Zoo Education Center0 Outdoor Arts Plaza1 PCC0 People0 Performing Arts3 phased1 phsyics1 Physiology1 Pool10 Portland0 Portland Community College0 Portland Housing Crisis0 Portland Metro0 Portland Public Schools0 Portland Schools0 pre-kindergarten1 Predesign7 Price Science Commons and Research Library0 Price Science Library0 Promotions0 PUARL0 Public Recreation0 reduced energy consumption1 Regenerative Design0 Regional Food Economy 2016 PUARL Conference0 rehearsal studio1 Renovation30 replacement facility1 Retail10 Rock Creek0 Roof Terrace1 Safety0 Scholarship0 School Bond4 Science2 SCUP Honor 20170 Second Story0 Simpson Pavilion0 Social Justice Label0 specialized learning1 Sports0 stadium1 STEAM1 STEM2 Stewardship0 Sustainability32 Sustainability Presentation0 sustainable food systems0 Swanson Ampitheatre1 SXSW Eco0 Technology5 The Pavilion0 The Redd0 Theater1 Theatre9 Timber Industry0 TopProjects0 Tribal1 Turf Field1 University of Idaho0 University of Oregon0 UO Design Studio0 UO Price Science Commons and Research Library0 Utah1 Vandals1 Visualization Lab0 volleyball1 Washington20 Wood0 Wood Roof Structure1 Wyoming1 Zoo Teens0
Jefferson Middle School Renovation and Addition

Jefferson Middle School Renovation and Addition

The 100,237 sf Jefferson Middle School building was originally constructed in 1957 (with subsequent additions) and is situated on 18 acres near the Westmoreland Community Park. Opsis Architecture, in association with Rowell Brokaw Architects, worked with the Eugene School District to design a 55,000 sf Science, Technology, Engineering, and Math [STE(A)M] classroom ...
Allan Price Science Commons and Research  Library Remodel and Expansion

Allan Price Science Commons and Research Library Remodel and Expansion

The Price Science Commons (PSC) and Research Library creates an inviting identity for the Lokey Science Complex as a glass enclosed pavilion containing a social commons café and event space overlooking and connecting to the subterranean research library and landscaped courtyard. The PSC is a hub of student activity with a technologically robust, dynamic learning ...
Straub Hall Renovation and Classroom Addition

Straub Hall Renovation and Classroom Addition

Opsis Architecture, in association with Rowell Brokaw Architects, completed a comprehensive renovation of Straub Hall and a classroom expansion of Straub and Earl Halls totaling 83,000 sf. The renovation of historic Straub Hall—originally built in 1928 as a dormitory—provides much needed infrastructure replacement and a full interior renovation, transforming ...
Building 7 Addition

Building 7 Addition

The 29,000 sf Building 7 Addition is the first in a series of projects to take place as part of the 2008 Rock Creek Redevelopment project. Rather than building on a new site, this addition to the existing 1993 Science Building preserves open green space on campus. The $10 million dollar project includes general purpose classrooms and support spaces such as a Multi-cultural ...
Colville Tribal Government Center

Colville Tribal Government Center

The new 170,000 sf Colville Tribal Center provides a 21st century civic center and professional office environment for the community of 12 confederated tribes of the Colville Reservation. The design balances the aesthetics of tradition, culture, and a strong relationship to nature with those of progress and growth. The center includes shared-use meeting rooms, multi-use ...
Washburne Hall Renovation

Washburne Hall Renovation

The 26,000 sf Washburne Hall is located at the core of Pacific University’s campus. Built in 1964, the building accurately reflects the technology and design of its time. While the facility serves as the center of student life—housing campus dining, student services offices, offices, multi-purpose rooms, a student store, the mail room, and other campus-wide non-academic ...
Ford Alumni Center

Ford Alumni Center

The 60,000 sf Ford Alumni Center is a model for 21st century higher education work environments and public spaces that connect communities. The building is the “front door” for the University of Oregon, housing an interactive campus visitors center, a 200-seat ballroom and offices for the University Office of Development, Alumni Association and University Foundation. ...
Kibbie Dome

Kibbie Dome

The modernization of the Kibbie-ASUI Activity Center followed a 10-year, multi-phase master plan that transformed the facility into a state-of-the-art, light-filled, dynamic home for university athletics, as well as, campus and community events. The original 400-foot span arched-wood indoor football stadium and track was a landmark structural achievement when ...
Lane Miles Standish Printing Co.

Lane Miles Standish Printing Co.

The Lane-Miles Standish Printing Co. is a family-owned business that has been operating out of the same building in northwest Portland since 1929. An original historic Slabtown business, with its identifiable “castle” on the corner, the building and business remains a fixture of the neighborhood. The company decided to further develop the 25,000 sf property while ...
Hood River Valley High School

Hood River Valley High School

The dramatic transformation for Hood River Valley High School creates an updated, innovative facility suited to 21st century learners. Part of a district-wide renovation project for nine different schools, Hood River Valley High School faced rapidly increasing enrollment and needed to update its aging, dated facilities. Opsis Architecture, retained for all of ...
Veterans Memorial Coliseum Renovation

Veterans Memorial Coliseum Renovation

The original 197,000 sf, 12,000-seat Veterans Memorial Coliseum building is a landmark in modernist design by the international firm of SOM. The $30-million renovation project addresses numerous MEP, ADA, public space and support space improvements. New restrooms, concessions, team locker rooms and a new ice arena for the professional Winterhawks hockey team will ...
Lovejoy Office Building

Lovejoy Office Building

The Lovejoy Opsis Building was constructed in 1910 as the stables for the historic Marshall-Wells Hardware Company. With a prospering business and limited studio space, Opsis purchased the building at the corner of NW 17th and Lovejoy and renovated it to provide rentable ground floor retail space, and a second floor office for their firm. Awarded LEED Gold certification ...
Washakie Center

Washakie Center

The 70,000 sf Washakie Center serves as the central dining hall for over 1000 student beds on the east side of campus of the University of Wyoming Campus. The facility also includes, housing offices, tutoring rooms, a computer lab, conference rooms and a ballroom.  The main entry centers on a dramatic two story skylighted atrium that connects together the entire Center’s ...
Artists Repertory Theatre

Artists Repertory Theatre

Opsis completed a multi-phase transformation of an old Mason Lodge Building into the dynamic new home for the Artists Repertory Theatre (ART) in Portland.  Now in its 27th year, ART is Portland’s oldest professional theatre company and has grown to gain a national reputation for their work that now includes two theatres and a resident acting company. The 35,000 ...
Student Union

Student Union

The new Student Center and Bookstore at Oregon Health and Sciences University transforms an existing fitness center into a vibrant student union space. The Opsis team recognized an opportunity to address the needs of the “whole” student at an institution known for its rigorous study and research. The multi-phase undertaking creates a multi-media room, a new bookstore, ...
United Fund Advisors

United Fund Advisors

Opsis recently completed tenant improvements for the corporate offices of United Fund Advisors, located in the renovated historic Skidmore Building in Portland’s Old Town district. The goal for the 7,700 sf project was to create a center of excellence and sustainability resulting in a space that reinterprets the way financial offices are configured, reflecting ...
Arts Center

Arts Center

Opsis Architecture and Rowell Brokaw Architects worked together on the recently completed group of four projects at Lane Community College which created new homes for the Art Department, Regional Technical Education Consortium (RTEC), Recycling Center, and Specialized Support Services. The Opsis | RBA team worked closely with the diverse user groups to ensure their ...
Parkdale Elementary School

Parkdale Elementary School

At Parkdale Elementary, Opsis added 3,800 sf of new library and computer lab spaces to an existing building originally built in the 1940s. The new facilities are tucked into a U-shaped courtyard allowing the computer lab to have excellent natural daylighting while avoiding glare. The library combines a warm wood-finished space with magnificent views of Mt. Adams across ...