opsis architecture
Lane Miles Standish Printing Co.

Lane Miles Standish Printing Co.

The Lane-Miles Standish Printing Co. is a family-owned business that has been operating out of the same building in northwest Portland since 1929. An original historic Slabtown business, with its identifiable “castle” on the corner, the building and business remains a fixture of the neighborhood. The company decided to further develop the 25,000 sf property while

Lovejoy Office Building

Lovejoy Office Building

The Lovejoy Opsis Building was originally constructed in 1910 as the stables for the historic Marshall-Wells Hardware Company. With a prospering, expanding business and limited space at their studio, Opsis purchased the building at the corner of 17th and Lovejoy and renovated it to provide rentable ground floor retail space, and second floor offices for their firm.

Painters Hall Community Center

Painters Hall Community Center

Opsis recently completed the renovation of the Community Center Building as part of their master plan for the highly sustainable Pringle Creek Community development. This 3,200 sf building forms the heart of the Village Center, and become home to the Village Store and the Pringle Creek Development Office. In keeping with the sustainable design principles of the Pringle

Viewpoint Rowhomes

Viewpoint Rowhomes

Three Rowhomes have been carved out of the steep bank at the front of a half-acre parcel that contains an existing historic streamline modern house. The plan is intentionally simple and the project both engages and respects the existing house while taking advantage of and protecting the views. The material selection includes sustainably harvested wood, locally supplied

United Fund Advisors

United Fund Advisors

Opsis recently completed tenant improvements for the corporate offices of United Fund Advisors, located in the renovated historic Skidmore Building in Portland’s Old Town district. The goal for the 7,700 sf project was to create a center of excellence and sustainability resulting in a space that reinterprets the way financial offices are configured, reflecting

Michael Curry Design Studio

Michael Curry Design Studio

The 44,000 sf design and fabrication studio complex designed by Opsis Architecture provides new and expanded facilities for the design and construction of scenic and large scale puppet productions. The studio’s creations include full productions for Disney Broadway musicals, Super Bowl half-time shows, and network television specials. Special fabrication

Pringle Creek Master Plan

Pringle Creek Master Plan

Awards
DJC Top Project, 2008
National Association of Homebuilders National Green Building Awards Land Development Project of the Year, 2007
 

Pringle Creek Cottage

Pringle Creek Cottage

Completed in 2007, these Cottages scored 103 green building points from the US Green Building Council. Earning the highest score of any home built to date, it was also the first LEED Platinum certified home in the Pacific Northwest. With only 35% of the energy consumption of a typical two-bedroom home in Oregon, the Cottage at Pringle Creek has set a new benchmark for residential

Taralon Development

Taralon Development

Taralon is a 97-acre development by Newland Communities located in Happy Valley, Oregon. Opsis is leading the masterplaning process and the design of the common community buildings. Opsis worked closely with the client to redesign a previously platted subdivision plan to develop a project with a strong sustainable design emphasis. Stormwater will be filtered through

Foothills Cultural Arts Center

Foothills Cultural Arts Center

Opsis Architecture won the nationally invited design competition for this new performing arts and cultural center in the Foothills region of north Scottsdale. The overall program included a 70,000 sf performance venue (with a 900-seat multi-purpose hall and a 350-seat theatrical space), a 60,000 square foot branch library, 40,000 square feet of retail space, and

Trillium Woods

Trillium Woods

This 32 unit upscale townhome development sits on a 4.67-acre site with over 45 percent of the site preserved as wooded open space. The site plan was developed with a central cluster of traditional front porch bungalows with rear garages and alleys. This pedestrian friendly concept will create a streetscape with more active uses facing the primary roads. The design team

Centennial Mill Redevelopment

Centennial Mill Redevelopment

Centennial Mill, the 200,000-square-foot, circa-1909 grain mill sited over the banks of the Willamette, has been on the Portland Development Commission’s “demolish” list until the public expressed interest in its redevelopment potential. Working with Peter Meijer, a specialist in historic architecture, Opsis helped evaluate the renovation of the center