Hidden Creek Community Center

Hillsboro Parks & Recreation

The Hidden Creek Community Center creates a new civic recreation campus situated in the heart of Hillsboro’s growing community. The new multi-generational community center is designed to integrate harmoniously into a new 20-acre community park with an adjoining second-growth forest.

Size: 51,000 sf
Location: Hillsboro, OR
Stat: Path to Net Zero

Awards:
2021, Athletic Business, Facilities of Merit
2021, DJC Oregon TopProjects, First in Recreation
2021, IIDA Oregon, Public and Civic Institutions, Best in Category

 

Constructed with tilt-up concrete walls and cross-laminated timber (CLT), this project is the nation’s first mass timber community center with a post and beam frame supporting CLT floor and roof planes. The building’s cruciform plan reinforces visual and physical connections from the entry plaza and community spaces to the park and recreation spaces with the forest. This linkage is reinforced through transparency, courtyards and an outer skin of bark-colored metal panels and inner layer of spruce CLT that blends into the stand of trees.

The innovative green design and light-filled architecture brings together social, recreation and cultural spaces that are inclusive and accessible to the community. Spaces include a two-court gymnasium, cardio and weight rooms, two exercise/dance rooms and a 300-seat divisible community room.

The $37 million facility was planned and designed through an active public engagement process that consisted of input from an 18-person Citizen Advisory Committee, public open house events and a statistically valid survey as well as a web-based survey.

With a large solar array on the roof of the community wing, natural ventilation, water conservation measures, and balanced daylighting, the Community Center is enrolled in the Energy Trust of Oregon’s Path to Net-Zero program and is expected to achieve net-zero energy use.